Peltojälkikuvat ottanut Susa Kajo

Viikonloppu vietettiin Suonenjoella Virpi Laamasen peltojälkikoulutuksessa. Olin melko skeptinen koska yhdistelmä ipo + sakemanni. Olikin siis todella positiivinen yllätys tämä koulutus! Kouluttajalla on mielestäni todella koiralähtöinen ja järkevä lähestymistapa jäljestykseen ja moni asia selkiytyi, tuli uusia ideoita ja vahvistusta.

Lauantaina ajettiin ensin suora jälki, jossa tyhjiä kasvavalla tahdilla ja lopussa keppi. Vanheni ehken noin tunnin. Ajoin tän löysällä liinalla kuten olen tehnytkin ja Noste hoiti homman muttei kovinkaan tarkasti. Virpi ehdotti liinatuntumaa seuraavaan treeniin.

Lauantain toinen jälki oli tuore ja siinä oli yksi kulma oikeaan, yksi vasempaan  ja lopussa keppi. Liinatuntumalla Noste ajoi tarkasti ja intensiivisemmin joten jatkamme tätä. Kulmasta meni vajaan koiranmitan yli mutta hoiti sen (ohjaaja sai noottia kun ei tiennyt missä jälki menee mut sitä en kyllä pysty enää stressaamaan, en mie vaan tiedä, pitää koettaa lukea koiraa). Kulmien ylityksessä napattiin liinasta kiinni aivan koiran takaa ja odotettiin että koira sillä pienellä säteellä hoitaa etsimisen. Näin saadaan opetettua ettei jäljen päältä passaa poiketa kauas. Homma hoidettiin kuitenkin täysin ilman pakotteita tms, mikä olikin oikein positiivinen asia! Ilmaisuista saatiin kiitosta kaikilta jäljiltä, joku homma ainakin skulaa hyvin ;)

Sunnuntai olikin melkoisen lämmin päivä eli sateisen lauantain jälkeen huomattavasti haastavampi jälkikeli. Nosteelle reilun tunnin vanha porrastreeni, jossa on aina 10-20 askeleen suora, siitä kulma ja n 1,5 koiranmitan pituinen tiiviisti askellettu suora jolla paljon ruokaa. Näitä portaita oli kolme, sen jälkeen kaksi porrasta kolmella namilla, yksi ilman nameja ja loppuun yksi vahvasti namitettu. Sitten vielä lyhyt suora jolle jälki loppui. Jälki oli varsin nostattava ja sillä saatiin hyvin tarkkuutta ja intensiivisyyttä kulmiin. Mukava oli myös kuulla että kulmien namittamiseen (normijäljellä) ei kannata tehdä mitään systeemiä vaan käyttää kaikkia variaatioita tilanteen mukaan. Muutoinkin kouluttajalla riitti hyvin vinkkejä todella monenlaisille koirille eri koulutusvaiheisiin. Noste sai tuomion jatkaa FH jäljen treenaamista koetavoitteilla. Jee!

Muutamia (todellakin vain muutamia koska asiaa tuli tuutin täydeltä) pomintoja ja omiakin mietteitä:
- Koira saa ajaa suu auki tai kiinni, kunhan pysyy jäljellä. Lisäksi suu kiinni ajamista ei voi oikein järkevästi kouluttaa joten se on sellainen triviaali asia jota ei kannata miettiä
-Harhat voi polkea itsekin, omaa jälkeä voi hyvin ristetä, koiran pitää nämä kohdat selvittää
-Liinatuntuma on usein toimivampi ratkaisu kuin löysä liina, sillä voi hyvin "keskustella" koiran kanssa
-Kaikki katsekontakti jäljellä aivan minimiin, myös esineillä. Jäljelle tuodaankin koira niin että se tarjoaa itse nenää maahan, samoin esineeltä lähetetään kun koira itse tarjoaa nenää maahan.
-Jäljen voisi lopettaa leluun tai ruokapurkkiin. Viimeiseltä esineeltä loppupalkalle ajetaan hetsaten (tosin Nosteen saama loppupalkka todettiin sekin ihan toimivaksi)

Aivan huikea kouluttaja ja koulutus!

Tänään ajoin omantekemän parituntisen metsäjäljen. Lämpötila 24, ukkosta ilmassa ja jäljellä mm suo-ojan ylityksiä. Jana meni taas vähän vituralleen koska maasto oli peitteisempi, silloin eteneminen on selvästi hankalampaa. Nosti kyllä hyvin. Kepit ilmaisi hienosti ja ilahtui pallosta lopussa (sai myös kahden lelun leikin). Tarkoitus olisi tällä viikolla vielä pari metsäjälkeä ainakin ajaa. Koe lähestyy... Jäljen kuva Trackin Dog sovelluksesta joka on ihan ok peli. Ilmankin tosin pärjää ja tämä oli vissiin eka kerta kun pääsin samalle aaltopituudelle sovelluksen kanssa...