Viime viikonloppu vietettiin hyvässä seurassa toko-oppia imien. Saimme siis kuunteluoppilaspaikat tuonne renkaan leirille. Kouluttaja oli mulle aika tuntematon eli Varvara Bolshakova Venäjältä. Tykkäsin hänen tyylistään tosi paljon. On tosi reilu koirille, käyttää paljon hyviä juttuja operantilta puolelta mutta ei kuitenkaan tee asioista niin vaikeita mitä puhtaasti operantisti kouluttavat. Hänellä oli myös todella miellyttävä asenne koulutettavia kohtaan vaikka osa renkaalaisista käyttäytyikin suunnilleen kuin yläasteikäiset teinit jotka on pakotettu kouluun. Välillä myötähäpeä oli aikalailla kuvaava sana. Harmillista sinällään sillä varmasti niillekin koirakkopaikoille olisi ollut tulossa sellaisia ihmisiä jotka olisivat koulutusta osanneet arvostaa.

Muutamia ajatuksia, aikalailla lyhennettynä ja tajunnan virtana, näistä voi olla hieman vaikea saada selvää...
- Kapulan pito: veto kapulaan, jolloin ote paranee, luovutusharjoituksissakin koiran pitää ottaa kapula itse, sitä ei laiteta koiralle suuhun, koiran pitää myös luovuttaa itse ilman että ohjaaja liikuttaa kapulaa. Kapulaa ei nyitä eikä naputella turhaan. Kun oikea käytös on saatu aikaan puulla, on se helppo siirtää myös metallille.

Luoksetulon ja noudon palkkaus: Heitä palkka pienellä liikkeellä taakse, näin koira ei odota niin suurta muutosta. Sivulle tulevalle koiralle voi myös opettaa käsikosketuksen näihin liikkeisiin.

ruudun merkkuuttaminen: vaadi että koira katsoo käskystä ruutuun, harjoittele tämä erikseen. Merkkiä ei merkkuuteta, se on aina suoraan edessä (samalla opetetaan helposti että aina mennään vain sille edessä olevalle merkille)

Kaukot ja jäävät: Naksu kun alkaa suorittaa, maksu sinne oikeaan asentoon. Kiinnitä huomio suoriin asentoihin, älä anna katsoa taakse kumpaankaan suuntaan, ole tarkka oikeasta tekniikasta äläkä palkkaa väärin tehtyjä

luoksetulon stoppiin peruutus!

vinkuminen tai muuten huono asenne: työnnä koira pois sivulta ja keskeytä näin tekeminen -> mahdollisuus palkkaan poistuu samalla

z ja jäävät: erottele seuraamisesta tempolla, koira ei saisi ravata seuraamisessa

merkille menoon ja kääntymiseen vauhtia kun lähettää ruutuun ikäänkuin pysäyttämättä. Tarkkana että kääntyy oikein.

Mitä tylsempi liike / ohjaaja sen parempi palkka. Koiran odotusten pitäisi nousta mitä passiivisempi ohjaaja on --> esim. luoksetulo lyhyeltä matkalta. Ei hetsauksi, tylsä aloitus ja esim. heittopalkka vauhdista

laiskahkolle koiralle aktiivista palkkaa eli saa liikkua palkattaessakin (esim. merkiltä ohjaajan luo palkalle)

Palkkautuuko koira oikeasti kehuista vai onko palkkaus vain tyhjä show jossa ohjaaja riehuu ja koiraa ei kiinnosta

lähtöääni: koira ei ole tarpeeksi keskittynyt tehtäväänsä. Ei saalistava koirakaan kerro saaliille että on tulossa

Motivaatioreenejä noutoon ja merkille lyhyeltä matkalta hetsaamalla pannasta kiinni pitäen (myös palkka tosi reippaasti)

merkin opettamisessa kosketusalusta hyvä koska kriteeri selkeämpi mitä ilman alustaa.

luopumisharjoituksia kaukokäskyissä, eli koiran pitää tehdä kaukoja poia namista vaikka nami on tyrkyllä nenän edessä

kahden lelun leikissä kehulla ei irroteta vaan vasta vihjeestä / heitosta. On koiran vastuulla kantaa esine siihen mihin halutaan.

Ruudun paikan korjaus eripuolilta ruutua kannattaa aloittaa kosketusalustalla jotta tehtävä koiralle mielekäs ja selkeä

koiran pitää löytää ruudun paikka myös ohjaajan kävellessä ruudun ohi ja vetäen omalla liikkeellä koiraa mukansa

aktiivinen koira aloituksissa: klikkaa hyvästä kontaktista tai luo hyvä kontakti klikkaamalla (ikäänkuin vastaehdollistamisessa)

Mielenkiintoista oli että kouluttajan mukaan Venäjällä hyvin paimentavatkaan bortsut eivät aijaa. Hän ihmetteli kovasti miksi suomalaiset palkkaavat koiriaan moisesta käytöksestä ja saavat näin sen tokokentällä esille. Monessa asiassa tuli ilmi se ilmiselvä mutta helposti unohtuva asia, eli sitä saat mitä vahvistat. Paljon jäi vielä kirjoittamatta ja suuri osa näistä on aikalailla tavallaan sitä perussettiä koirankouluttamisessa. Välillä olisi hyvä yksinkertaistaa asioita.