Viime aikoina ollaan leireilty aika tiuhaan tahtiin. Ensin oli Lappalaiskoirien leiri Rokualla (aivan mahtava reissu, kiitos meidän mökkiläisille, treenikamuille ja järjestäjille!). Joitain kuvia leiriltä on Panun picasassa.

Sillä leirillä ensin vähän hakuiltiin (pari peruspistoa, pikkisen puuttumista ilmaisun asiallisuuteen), ihan pikkiriikkisen tokoiltiin (ihan keskenämme, ei millään aika riittänyt ryhmätreeneihin vaikka ne kovasti houkuttelivatkin), jäljestettiin (pari tuntia vanha, lyhyt jälki kanervikossa jossa kaksi leveän hiekkapolun ylitystä. Lopussa harhajälki jonne meinasi vaihtaa, mutta nosti kuitenkin vielä oikean jäljen ja siitä palkaksi oli kohta maalimies palkan kanssa.), agiliidettiin (Panu ja Rasa paljonkin, me Martin kanssa vähemmän. Lukkarisen Mari vei Marttia välillä, oli aikas hauskaa :) ) ja näytelmöitiin. Martti oli siis erkkarissa, tuomarina Marjatta Pylvänäinen-Suorsa. Tässäpä arvostelu:
"Kookas, raskasrakenteinen uros, oikeat mittasuhteet. Selvä sukupuolileima. Vahva, leveähkö kallo-osa. Hyvät korvat, vaaleat silmät. Oikea ylälinja. Ylöskiinnittynyt häntä, kaarella kannettu. Vahva runko. Riittävästi kulmautunut edestä, hyvät takana. Kapeat takaliikkeet. Löysät etuliikkeet. Hyvä karvanlaatu" AVO H
Eli hienosti meni leiri senkin suhteen! Lenkkimaastot olivat upeat, olisi ollut mukava mennä pidempiäkin rinksoja mutta ei vaan ehtinyt eikä jaksanut. Toivottavasti päästään vielä uudelleenkin tuonne.

Viime viikonloppu taas oltiin PoPeKo:n hakuleirillä Rääkkylässä. Ryhmän vetäjänä oli Lea Kilpeläinen. Rasalle ei itse hakuun mitään mullistavaa, sitä vaan että rohkeutta ja itsenäisyyttä haetaan pikkuhiljaa. Rasa toimi maastossa melko vaihtelevasti, mutta kommenttia tuli että se on oikein potentiaalinen tapaus. Suurin juttu Rasalle oli ilmaisu, jota otettiin lauantaina hakutreenien jälkeen kentällä. Tässä mallissa mitään ei pilkota, vaan opetetaan jo noutavalle koiralle ilmaisu kokonaisena. Rasa lähetettiin kentällä maalimiehelle, jolla oli irtorullia. Kun koira tuli, rulla liikkui, Rasa otti rullan, Panu kutsui ja Rasa toi rullan Panulle. Sitten liina kiinni, käsky näytölle, maalimies kutsui ja yhdessä Panun kanssa maalimiehen luo joka palkkasi ruhtinaallisesti. Panu liikkui silloin eteenpäin kun Rasa oli maalimiehellä hakemassa rullaa, joten koira oppi heti alusta asti ettei rullaa välttämättä tuoda siihen samaan paikkaan. Tämä sujui Rasalla ihan mielettömän hienosti! Nyt vaan äkkiä väkkiä ostamaan irtorullia että päästään tätä harjoittelemaan. Lea neuvoi tekemään paljon irtorullilla eikä yhtään kiirehtimään kiintorullan kanssa.
Martillekaan kanssa ei hakuun tullut mitään erityistä. Maalimiehiä ohjeistettiin puuttumaan kaivamiseen ja pari kertaa (pressun alla oikeastaan nämä kaikki) sitä esiintyikin. Tällä kertaa keskityttiin enemmän minun toimintaani, eli opettelin milloin kutsu koiraa ja milloin olla hiljaa (yleensä), milloin heittää yli vauhdissa, milloin pysäyttää keskilinjalle, miten jakaa aluetta ja ottaa tuuli huomioon. Sain todella paljon varmuutta omaan ohjaukseen (tosin kokemusta kaivataan vieläkin) joten Martti teki sunnuntaina pistotkin ihan eri malliin kuin lauantaina. Kaikki harjoitukset tehtiin niin että maalimiehet olivat valmiina ja minä en tiennyt missä. Aikalailla kokeenomaisesti siis. Olin kyllä tämmöisen harjoituksen tarpeessa, teki niin hyvää! Martti työskenteli todella hyvin ja reippaasti, pistot olivat pääsääntöisesti hyviä, samoin ilmaisut. Se on tosi järkevä otus jolla on hyvä työmoraali.

Perusajatuksena viikonloppuna oli se, että tämä ei ole mikään järjettömän monimutkainen laji joka vaatii paljon apuvälineitä. Kun perusasiat ovat kunnossa, sillä pääsee jo pitkälle. Alueet olivat _noin_ n metriä syviä (useimmiten yli 50 m) ja ei ollut muutenkaan niin pilkun päälle. Kivaa oli kyllä! Nyt täytyisi muistaa että hakurata pitäisi päästä läpi kuudella pistolla + yhdellä tarkistuspistolla. Liian tiheä pistottaminen ei ole oikein hyväksi.