Eilen olikin ahkera päivä Martin treenaamisen suhteen. Aloitettiin jo aikaisin aamulla Pohjois-Karjalan Käyttökoirien järjestämällä jälkikurssilla, jossa kouluttajana oli Keijo Valta. Oli mukava seurata erilaisten koirien suorituksia ja saada neuvoja, kuinka erilaisiin virheisiin pitää puuttua. Martille tehtiin noin 250m pitkä jälki oraspellolle (melkein mullos), jossa oli muutama suora kulma. Ikää jäljellä oli vain vajaa tunti. Makkaraa oli alussa jonkun verran ja jokatoista kulmaa ennen ja jokaisen kulman jälkeen. Keppejä ei viitsitty laittaa, kun tarkoitus oli nyt tarttua lähinnä siihen, ajaako se kunnolla vieraan jälkeä ja miten se hoitaa kulmat. No, hoitihan se. Oikein mallikkaasti vieläpä. Ongelma tuntuikin olevan lähinnä siinä, että miun pitäisi jaksaa olla hiljaa ja hiiltymättä niissä ongelmatilanteissa. Ensimmäisessä kulmassa Martilta katosi jälki, jolloin se nosti kuonon heti ylös ja jäi pohtimaan. Jonkun aikaa odoteltiin ja se muisti mistä tässä olikaan kyse ja loppu sujuikin varsin mallikkaasti. Pellolla tuuli melko voimakkaasti ja jäljen haju siirtyi jonkun verran, jolloin Martti pyrki ajamaan noin 20 cm jäljen vasemmalla puolella. Tämä oli ainoa kohta missä sain ohjeeksi puuttua koiran työskentelyyn ja estää sen eteneminen väärässä paikassa. Vaikka haju siirtyisikin, niin siinä jäljen päällä kuuluu pysyä. Nopeasti M hokasi mistä saa jatkaa. Lopussa oli ruokakuppi, enkä nyt välttämättä tule jättämään sitä pois, ellei vauhti kiihdy ihan mahdottomaksi.

Kotona lähdettiin sitten lenkille ja mukaan tarttui Hynysen hikinauha, tarkoituksena harjoitella pikkisen esineruudun alkeita. Tallasin pienen alan (todella pienen) ja vaivihkaa jätin esineen ruohikkoon. Martti lähti todella innokkaasti etsimään esinettä ja toikin sen vallan mainiosti! Tämäkin alkaa siis edistymään. Pitää vaan varmaan alkaa useampaan kertaan viikossa kantaa jotain pikkujuttuja lenkillä mukana ja tehdä niitä kaistaleharjoituksia.

TOKOa tehtiin lenkilläkin pikkuisen. Seuraamista lähinnä. Liikkeellelähdöt ja käännökset vasemmalle olivat taas päälimäisenä. Liikkeellelähdöissä kaipasi taas hiukan muistutusta, mutta aika nopeasti nyt alkoi luistaa paremmin. Käännökset vasemmalle sujuivat aluksi upeasti, mutta mie typerys en palkannut tarpeeksi vaan jatkoin vaan. Tuloksena hiukkasen hämmentynyt koira. Onneksi sain korjattua tämän kun aloitettiin tavallaan alusta. Noi käännökset ovat kyllä parantuneet huomattavasti. Pitää vaan muistaa vartaloapuja antaessa, että ei laske vasenta hartiaa alas.

Illalla käytiin vielä läheisellä pikkukentällä ottamassa päivän varsinaiset toko treenit. Ensin naksuttelin maahanmenoa muutaman kerran. Tämä tuntuukin tepsivän tuohon ongelmaan. Alkoi löytymään nopeutta ja intoa. Sitten olikin ruudun vuoro. Aluksi sivulta lähettämällä (nami isossa kupissa ruudun takana), ja sitten kahdesti "ruutuunmenomatkalta" (eri puolilta). Sitten kuppi pois ja kahdesti pysäytykset itse lähellä ruutua (suorapalkka heittämällä) ja kerran ihan perusasennosta. Viimeisintä pysäytystä alkoi jo hiukan ennakoida, mutta taakse käskyllä peruutti muutaman askeleen tarkasti keskelle ruutua!! Palkkasin ruhtinaallisesti ja lopuksi tehtiin vielä yksi läpijuoksu ruokakupille. Hienosti menivät nämä treenit. Lentsun vinkit tuntuvat todella tehokkailta! Hirmuisesti tekisi mieli ilmoittautua syyskuun koulutukseen... Se voisi tulla aika hyvään saumaan ennen siirtymistä voittajaan. Pitänee harkita. Ei se mikään tajuttoman kalliskaan ollut, mutta matkaahan Turkuun kertyy (toisaalta olisipa hyvä syy käydä Katjaa ja Alaria moikkaamassa).